Toekomst Quarantaineterrein Rotterdam
Hoe maak je van een verwaarloosd haventerrein een groene innovatieve campus? En hoe doe je dat met respect voor de Rijks-monumentale status? Met deze vraag van het Havenbedrijf is BVR aan de slag gegaan. Het gebied in kwestie: het de voormalige quarantaine-inrichting bij Heijplaat. Één van de best bewaarde geheimen van Rotterdam. Sinds kort bereikbaar met de watertaxi.
In de jaren 30 van de vorige eeuw is het quarantaineterrein aangelegd als zorginstelling voor mogelijk besmette scheepsbemanningen. Het werd gekraakt in de jaren 80 en was jarenlang een kunstenaarskolonie. In de toekomst wordt het een openbaar terrein en uitvalsbasis voor innovatieve bedrijven. De geschiedenis van het terrein is een belangrijke inspiratiebron, niet alleen de geschiedenis als instituut maar ook de afgelopen 35 jaar als terrein voor bewoners en kunstenaars met een openbaar strand en verruigd en weelderig groen. BVR vertaalt de huidige kwaliteiten van het isolement naar een bijzondere groene en publieke plek van dromen, denken en doen.
Het landschapsplan van BVR borgt de cultuurhistorische waarden van het landschap. Het biedt een sterk groen raamwerk met vijf heldere en mooi geïllustreerde principes. De strenge historische structuur met rechte paden en hagen wordt hersteld en gecombineerd met een nieuwe uitbundige laag in het landschap van bloeiende tuinen, heesters en duurzame bomen. Voor de toekomstige functie als werkgebied worden nieuwe systemen toegevoegd zoals voor water, parkeren en ontmoeten. BVR maakte in 2019 een Inrichtingsplan voor het terrein de inrichtingselementen en verlichting, als detailuitwerking van het Landschapsplan. Realisatie is voorzien van 2019 tot 2025.
BVR werkte samen met Bureau Stoep, SteenhuisMeurs, Mei Architecten en Tauw aan de contouren voor deze toekomst.
Meer informatie: Bart Bomas (landschapsarchitect) en Bernadette Janssen.