Stedenbouwkundig plan Almere Duin
Een nieuw stuk stad in een duinlandschap, dat is DUIN in Almere. De gemeente Almere heeft in 2008 een prijsvraag uitgeschreven voor de integrale gebiedsontwikkeling van het westelijk deel van Almere Poort, het gebied aan het IJmeer.
Het strand is voor iedereen, dat is de belangrijkste inspiratie voor DUIN. Geen eerste rij maar een landschap voor het hele gebied. Door duinen te maken hoger dan de huidige dijk wordt uitzicht over het water tot ver in het gebied mogelijk. Geen polder meer maar een duingebied om in te wonen, werken en recreëren. Met dit plan heeft BVR in samenwerking met ZUS de prijsvraag gewonnen. BVR werkt nauw samen met haar opdrachtgever Amvest en de gemeente Almere aan de totstandkoming van dit complexe project. DUIN wordt door de gemeente ook wel beschreven als ‘het grootste project uit de geschiedenis van de stad’. Voor Amvest is DUIN hét visitekaartje en voorbeeld van een gebiedsontwikkeling in een tijd waar kwaliteit en onderscheidend vermogen het verschil maakt.
DUIN is een gebiedsontwikkeling waar nieuw landschap van strand, duinen, water en bossen de identiteit bepaalt. Duinen brengen het strand en de kust dieper het land in; het strandgevoel/vakantiegevoel begint zo al bij Almere Poort. DUIN voegt een nieuw, uniek milieu toe aan Almere en dit deel van de noordelijke Randstad. DUIN is een plan vol contrasten; hoog en laag, nat en droog, druk en rustig, beschut en in de wind. Op de duinen en in de bossen komen bijzondere woonlandschappen. Er is gekozen voor een geleidelijke ontwikkelstrategie in planvorming en bouw, met veel aandacht voor de kwaliteit van de woonomgeving en flexibiliteit in uitvoering. Hierdoor verandert het plan door de tijd. Met elke deeluitwerking wordt een nieuwe uitvinding gedaan en wordt gewerkt aan het doorontwerpen wat een duin-/boslandschap als woonlandschap betekent. (Nepromprijs 2017)
Zuiderduin (225 woningen)
Zuiderduin is het eerste laagbouw gebied in DUIN dat in ontwikkeling is genomen. In 2014 is gestart met de bouw van het landschap. De eerste modelwoningen in Zuiderduin zijn ook in dat jaar gebouwd. In 2018 zijn de laatste woningen in Zuiderduin opgeleverd en de laatste hand aan het landschap gelegd.
Kop Zuid (ca. 70.000 m2 werk en recreatie programma en 920 woningen)
Kop Zuid is het zuidelijk deel van het hoogbouw centrumgebied. In 2015 is gestart met de hoogbouw in het centrumgebied aan het strand. De eerste 4 woontorens zijn bewoond. Tevens is er een trainingscentrum en hotel van C-Smart in gebruik genomen. Inmiddels ligt het tweede grote Duin in Almere, is het strand tot ontwikkeling gekomen als badstrand en werken we hard aan de ontwikkeling van het centrumgebied.
Noorderduin (192 duinwoningen, 181 boswoningen)
Noorderduin bestaat uit een deel wonen op het duin en een deel wonen in het bos. In het duindeel is de kwaliteit van Zuiderduin doorgezet en is de Vallei tot stand gekomen. In 2016 is begonnen met de bouw van de duindelen, waarvan de eerste woningen reeds zijn opgeleverd. De start van de eerste bosdelen, Boomrijk, is ook gestart.