Platform Gezonde Leefomgeving en de N-weg van de Toekomst

Op donderdag 27 maart 2025 is de jaarlijkse bijeenkomst van het Platform Gezonde Leefomgeving gehouden Het centrale thema was: naar een integrale aanpak van lucht, geur en geluid. Op deze bijeenkomst kwamen Gelderse professionals bij gemeenten, GGD’en en omgevingsdiensten bijeen die zich bezighouden met een gezonde leefomgeving.

Marnix de Vos van BVR heeft op de bijeenkomst een druk bezochte parallelsessie geluid begeleid. Hij nam de deelnemers in vlotte vaart mee in het anders kijken naar de N-wegen. In drie rondes deelde hij zijn inzichten uit zijn onderzoek naar de N-weg van de Toekomst. Aan de orde kwamen 1. Innovaties in inchrichting van N-wegen, 2. Op zoek naar nieuwe talenten voor de N-wegen vanuit brede welvaart en 3. Het belang om aan de strategische knoppen zitten vroeg in het proces. Elke ronde leverde een levendig debat op met inzichten in hoe vanuit geluid er gewerkt kan worden aan de N-weg van de toekomst.

Het onderzoek dat is uitgevoerd door BVR is gevat in deze twee publicaties:

https://www.bvr.nl/wp-content/uploads/2024/04/240418-BVR-de-Slimste-weg-in-15-minuten-Magazine.pdf

en

https://www.bvr.nl/wp-content/uploads/2025/03/250217-BVR-Rebel-N-weg-van-de-Toekomst-kleiner.pdf

 

Ontwerpmarathon Haveneiland Deventer

Op vrijdag 9 mei geeft Bernadette Janssen een inspirerende lezing als start van de ontwerpmarathon voor het Haveneiland in Deventer. Het architectuurcentrum Rondeel organiseert deze dag. Er zijn drie ontwerpteams die gaan werken aan de toekomst van het eiland. Deze teams bestaan uit Office Winhov, Delva LA, Studioninedots en Karres en Brands.

Een dag die in het teken staat om tot verassende ideeën te komen voor de ontwikkeling van het Haveneiland, waarbij het industriële verleden nadrukkelijk een inspiratiebron is in de zoektocht naar een eigen identiteit voor deze gebiedstransformatie.

 

Hilde Blank spreker in panel Brede Welvaart

Op woensdag 16 en donderdag 17 april komt het Programmaberaad Nationaal Netwerk Brede Welvaart bijeen in Madurodam voor een tweedaagse ontmoeting vol inspirerende sessies, workshops en keynotes over Brede Welvaart. Hilde neemt als lid van het Programmaberaad deel aan een van de panelgesprekken en deelt haar bevindingen vanuit haar rijke praktijkervaring als adviseur. Centrale vraag: hoe kunnen we anders kijken en kiezen?

 

BVR ontmoet studenten bij BAU bedrijvenmarkt

Vorige week was BVR aanwezig op de BAU bedrijvenmarkt op de TU/Delft. Het was een inspirerende middag waarin we de toekomstige generatie van vakgenoten enthousiast hebben gemaakt voor de rijkdom van ons werkveld.

 

 

BVR geeft richting aan de transformatie van Monofunctioneel Gebied naar Dynamisch Stadsdeel

Hoe maak je van een onbekend, monofunctioneel gebied een volwaardig deel van de stad? De verkenning van de Ceintuurbaanzone in Zwolle draait om méér dan woningbouw. Het gaat om het vinden van een nieuwe balans tussen wonen, werken, mobiliteit en klimaatadaptatie – met oog voor de menselijke maat en brede welvaart.

Samen met stakeholders ontwikkelde BVR in samenwerking met mobiliteitsexpert Robert Coffeng van Sweco drie toekomstscenario’s die thema’s zoals gezondheid, mobiliteit, stedelijke economie en klimaatadaptatie verbinden. Elk model geeft op unieke wijze invulling aan vergroening, functiemix en klimaatadaptatie, van autoluw en groen (Raamwerkstad), tot verdichting met een nieuwe stadsrand (Randstad), tot een landschappelijke aanpak met nieuwe buurten in het groen (Ringstad).

Tijdens het Baanmakerscongres werden deze verrijkt door ondernemers, omwonenden en experts.

Dit proces laat zien hoe samenwerking en creativiteit vernieuwende perspectieven opleveren voor stad en regio. Een integrale aanpak om trots op te zijn!

Meer lezen? Volg deze link.

 

BVR feliciteert gemeente Koggenland met start gebiedsontwikkeling

In een intensieve samenwerking heeft BVR in slechts zes weken een Nota van Uitgangspunten opgesteld voor de gebiedsontwikkeling in Avenhorn/De Goorn-West in de Gemeente Koggenland.

Dit gebied van 60 hectare biedt ruimte voor circa 1.000 tot 1.500 woningen én veel meer. Een ontwikkeling van deze omvang heeft namelijk impact op de hele kern. Via een vlootschouw brachten we gemeentelijke kaders en kansen overzichtelijk in kaart. Als eerste oefening vertaalden we de uitgangspunten direct in drie schetsmodellen. Zo voerden we ambtelijk en bestuurlijk de eerste gesprekken over zowel het startpunt als de toekomst.

Enkele interessante vondsten uit de schetsverkenning zijn: een historische waterloop als dragende structuur, de noodzaak voor nieuwe infrastructuur, een nieuw perspectief op voorzieningen, woonkansen voor diverse doelgroepen en bovenal een stevige stap vooruit voor Avenhorn/De Goorn.

 

Welke lessen leren we van de MooiNL handreikingen?

Bernadette Janssen modereerde tijdens het partnerevenement MooiNL op 28 november de werkplaats Atelier MooiNL x CoLA. Waarin met 100 enthousiaste ontwerpers, beleidsmakers en ruimtelijk denkers vanuit praktijkgerichte inzichten en lokale lessen liefdevol kritisch werd gereflecteerd op de acht bestaande handreikingen die in het kader van MooiNL zijn opgesteld.

Als aanjager voor de gesprekken aan tafel vatte BVR de lessen vanuit acht handreikingen en de bevindingen vanuit de architectuurcentra samen in een gigantische spiegelwand, die onder andere bestond uit tien vierkante meter aan leidende principes, bouwstenen en inrichtingsconcepten. Met elkaar werd gesproken over wat de handreikingen waardevol maakt. Wat er beter kan bij volgende handreikingen. En hoe er kan worden gezorgd voor een betere aansluiting tussen de handreikingen en het lokale schaalniveau.

De bevindingen uit de werkplaats werden gepresenteerd aan de minister van VRO.

 

 

BVR kijkt terug op Stadmakerscongres 2024

Rotterdam gezond: zo dus!

Afgelopen vrijdag hebben 1000 stadmakers samen gewerkt aan Rotterdam tijdens het Stadmakerscongres 2024. Net als in voorgaande jaren was er een fijne overdaad aan inspiratie, schetsen, interactie en ontmoetingen met onze vakgenoten. Ateliermeester Bernadette Janssen organiseerde samen met Sander Klaassen (als opdrachtgever) het werkatelier Rotterdam gezonde stad, hoe dan? Bart Witmond en Merel Scheltema inspireerde de deelnemers met hun pitch.

De circa 80 deelnemers c.q. stadsdokters hebben op het schaalniveau van de hele stad en buurt al tekenend, ontdekkend en discussiërend, remedies voorgeschreven als hoopvolle kansen voor een gezondstedelijke toekomst.