De N-weg van de Toekomst
De N-weg van de Toekomst is de voorzetting van het ontwerpend onderzoek De Slimste Weg, in het kader van de uitvraag ‘Wegen naar Welzijn’ van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. BVR + Rebel onderzoekt hoe N-wegen brede welvaart kunnen versterken in minder verstedelijkte gebieden, met de Achterhoek als casus. De huidige focus op doorstroming en verkeersveiligheid is uitgebreid met aandacht voor leefbaarheid, duurzaamheid en economie.
Aan de hand van scenario is inzichtelijk gemaakt wat de effecten zijn op brede welvaart, ruimtelijke ontwikkeling, bereikbaarheid en inrichtingsmogelijkheden voor N-wegen. Het onderzoek omvat N-wegen van een andere orde: de nationale N18, de regionale N319 en de lokale N825. Voor deze wegen is een handelingskader geschetst met selectieve ingrepen van brede welvaart.
Belangrijke inzichten:
- Brede welvaart als uitgangspunt: Mobiliteit moet niet alleen efficiënt, maar ook leefbaar zijn.
- Regionale differentiatie: Niet elke N-weg heeft dezelfde functie; sommige prioriteren doorstroming, andere verblijfskwaliteit.
- Balans tussen bereikbaarheid en leefbaarheid: N-wegen zijn ook dorpsboulevards en van lokaal belang.
- Multifunctionele N-wegen: Slimme combinaties met groene zones, mobiliteitshubs en lokale economieën.
Resultaat: Handelingskader voor differentiatie en herinrichting van N-wegen, met concrete ontwerpvoorstellen voor duurzame mobiliteit, ecologie en ruimtelijke ontwikkeling.
De N-weg van de Toekomst zet brede welvaart op de agenda voor N-wegen en biedt een ander frame voor het herontwerp van N-wegen in minder verstedelijkte gebieden. Het project heeft geleid tot een handelingskader dat overheden, ontwerpers en wegbeheerders helpt om N-wegen niet alleen als verkeersaders te zien, maar als structuren die bijdragen aan leefkwaliteit, ecologie en economie. Door kennisdeling via publicaties, werksessies en congressen wordt deze nieuwe aanpak breed verspreid. Dit zorgt voor concrete toepassing in beleid en praktijk, waardoor bestaande wegen slimmer en duurzamer worden ingericht. Door in gesprek te gaan over casussen, normering, problemen, financiën en politiek wordt het handelingsperspectief concreet gemaakt.